Епицентърът на труса е бил близо до град Лорка в южната част на страната само на 1 километър дълбочина. Той беше регистриран в 21 часа и 47 минути българско време снощи. До момента няма информация за броя на ранените...

За 9 загинали съобщават властите до момента след земетресението със сила 5.2 по Рихтер, което удари Испания. Епицентърът на труса е бил близо до град Лорка в южната част на страната само на 1 километър дълбочина. Той беше регистриран в 21 часа и 47 минути българско време снощи. До момента няма информация за броя на ранените.  


Хиляди ужасени хора панически напускаха домовете си. Голяма част от тях прекараха нощта под открито небе, в паркове, градинки, по площадите. Най-големи са щетите на старите сгради в центъра на град Лорка.
Там няколко души са пострадали, след като били ударени от падащи отломки. Лекари от местната болница са били изпратени по улиците, за да помагат на пострадалите. Пациентите били евакуирани от здравното заведение, а линейките не са достатъчни, за да окажат помощ на всички нуждаещи се.


Много коли са смачкани под тонове отломки от сгради. Премиерът на Испания Хосе Луис Запатеро разпореди армията да се включи в спасителната операция.
Властите изразиха опасения, че броят на жертвите може да нарасне. Това е най-голямото земетресение в страната от повече от 50 години насам. То е било предшествано от друг трус със сила 4.4 по Рихтер два часа по-рано.


Имало е и няколко вторични труса. Ежегодно сеизмолозите регистрират хиляди земетресения, но голяма част от тях са слаби и хората не ги усещат. Районът на Мурсия, където стана трусът, е силно сеизмичен, припомнят експерти. Той е близо до голям разлом под Средиземно море. Силни земетресения там бяха регистрирани през 1999-а и през 2005-а година.