Традиционно най-висок той е в Южна България и най-нисък в Северозападна България...

Силното слънце повишава естествения радиационен фон. Традиционно най-висок той е в Южна България и най-нисък в Северозападна България. Това обясниха експертите от АЕЦ \"Козлодуй\". Централата днес отвори врати за посетители от цялата страна.


Росиан Цибрянски измерва гама-фона в централата вече 13 години. Пътува навсякъде с автомобил, който е оборудван за експресни изследвания в аварийни ситуации.


Този уред мери гама-фона. Ще опитаме да направим сега такова замерване тук.


Заради надморската височина почвата и други важни фактори Северозападна България е с най-нисък гама-фон. В София обаче  дозиметрите традиционно отчитат около 0.20 до 0.25.


Като цяло радиационният фон в България е под средните стойности за света. Облъчването за хората в 30-километровата зона на атомната централа например е 500 пъти по-ниско от естествения радиационен фон. Информация, която изненада Николай Китанов. Мъжът дойде чак от Велико Търново, за да види атомната централа отвътре.


В деня на отворените врати дойдоха над 450 гости от цяла България, интерес имаше дори от чужденци.   Повечето не обърнаха внимание на атмосферните 35 градуса жега и на почти двойно по-високата температура в машинна зала на централата.