Белият дом и Конгресът се споразумяха да вдигнат тавана на държавния дълг...

 

Съединените щати няма да фалират. Това се разбра само ден преди крайния срок за предотвратяване на банкрута на най- голямата икономика в света.

 

Президентът Барак Обама обяви, че Белият дом и Конгресът са се споразумели да вдигнат тавана на държавния дълг в замяна на намаляване на бюджетния дефицит. Предстои ново орязване на държавните разходи.

 

Президентът Обама посочи, че постигнатата сделка не може да бъде определена като перфектна, но ще позволи на американското правителство да плати сметките си и да започне разумен процес по намаляване на бюджетния дефицит. Държавният дълг от 14.3 трилиона долара щеше доведе до фалит във вторник, ако не беше постигнато решение за увеличаването му с 2,1 трилиона.  На практика правителството нямаше да може да обслужва плащанията си, като имаше реална заплаха да няма пари за пенсии и социални помощи. Сега това ще бъде избегнато. В замяна на вдигане на тавана на дълга властите стартират програма за съкращаване на разходите на стойност 1 трилиона долара в рамките на следващите 10 години. Орязването на бюджета може да се увеличи до над 2,5 трилиона при планирано преразглеждане на програмата през ноември. Така, както призна и самият президент, ще се стигне до най-ниското годишно ниво на държавни харчове от времето на администрацията на Дуайт Айзенхауер. Но въпреки това щяло да има достатъчно пари за инвестиции в създаването на нови работни места, образование и нови технологии. Обама подчерта, че най-богатите американци и най-големите компании ще трябва да поемат своята част от товара на новата програма и да се лишат от досегашните си данъчни привилегии.