Бенямин Нетаняху се съгласи да преговаря с властите на Палестинската автономия...

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се съгласи да преговаря с властите на Палестинската автономия по въпроса за връщането на границите отпреди 6-дневната война през 1967 г.

Нетаняху по-рано подчерта, че преговорите могат да се възобновят само ако палестинците признаят Израел като държава. \"Просто е. Нека само кажат: \"Признаваме Израелската държава\" - и преговорите започват\", заяви Нетаняху в края на юни т.г. пред Президентската конференция в Ерусалим. На фона на това, че подобно признание до момента не е огласено официално от палестинските власти, изказаното съгласие за преговори от Нетаняху идва доста изненадващо.

По време на 6-дневната война през 1967 г. Израел окупира сектор Газа, източен Ерусалим, Западния бряг на р. Йордан, Голанските възвишения и Синайския полуостров. Палестинската автономия в границите до 1967 г. като пълноправен член на ООН признават 117 държави. Т.г. пък на Палестина бе признат статута на независима държава от Аржентина, Боливия, Бразилия, Еквадор, Парагвай, Чили и Перу. /БГНЕС