В декларацията Съветът настоява виновните за репресиите да отговарят за деянията си...

Съветът за сигурност на ООН осъди бруталните репресии, масовото потъпкване на човешките права и употребата на сила от сирийските власти срещу цивилни.

 

В декларацията Съветът настоява виновните за репресиите да отговарят за деянията си.

 

Документът изразява огромна тревога от влошаващото се положение в Сирия и липсата на напредък по обещаните реформи. Съветът за сигурност призова сирийските власти да спазват човешките права и да изпълняват международните си задължения.

 

В изявлението се казва, че единственото решение на кризата е политически процес вътре в страната, като това изключва външна намеса, подобна на тази в Либия, коментират анализатори.

 

Световната организация настоя за незабавно прекратяване на насилието и призовава режима на Башар Асад да сътрудничи на върховния комисариат на ООН за правата на човека.

 

Членовете на Съвета настояват за спешни хуманитарни мерки и за безпрепятствен достъп на международните хуманитарни организации до пострадалите хора.

 

Ливан се разграничи от декларацията, като представителят на страната заяви, че Бейрут не може да подкрепи документа заради специалните си отношения с най-близката си съседка.

 

Междувременно репресиите в Сирия продължават. Позовавайки се на източници от опозицията, ДПА съобщи, е сирийски военни с около двеста танка и снощи са продължили офанзивата си срещу град Хама.