Япония отказа да коментира размера на интервенцията на валутния пазар...

Японското правителство e извършило интервенция на валутния пазар, за да отслаби йената. Тя доближаваше най-високото си равнище спрямо долара от Втората световна война насам.

 

Министърът на финансите съобщи, че властите са продали йени, за да спрат спекулативните движения, довели до прекомерното поскъпване на японската национална валута.

 

Япония отказа да коментира размера на интервенцията на валутния пазар. Министърът на финансите обаче предупреди, че силната йена застрашава възстановяването от земетресението и цунамито, опустошили част от страната през май.

 

От предишната намеса досега йената беше увеличила стойността си спрямо долара с 5%, а през последната една година тя е станала с 12% по-силна от американската валута.

 

Веднага след намесата йената загуби част от стойността си. Анализатори изразиха опасения, че действията на японското правителство могат да имат дългосрочен негативен ефект.

 

В същото време японската централна банка свика спешна среща, на която ще бъдат обсъждани мерки за стимулиране на икономическия растеж и намаляване на колебанията на валутния пазар.