Омбудсманът на България призова този спор да бъде решен в максимално кратки срокове...

Миналата седмица Агенция \"Митници\" отне лиценза на два склада на \"Лукойл\", защото не са инсталирани измервателни уреди, което противоречи на закона.

 

От рафинерия веднага обжалваха това решение и спечелиха. С това решението на митницата бе отхвърлено, от което и тя подаде жалба. По време на съдебния казус обаче \"Лукойл\" възобнови правото си да работи.

 

\"Аз съм на мнение е, че трябваше да се изчака цялата процедура преди \"Лукойл\" да заработи отново\". Това мнение изрази в \"Здравей, България\" омбудсманът на България Константин Пенчев.

 

\"В момента се приема, че рафинерията има лиценз. Актът на отнемането му може да се обжалва. В случая този акт има силата на предварително изпълнение, т.е. се приема, че докато не се спре това изпълнение, лицензът е отнет. Въпросът е дали трябва да се мине по цялата процедура. Това обаче е спор между юристите\", обясни омбудсманът.

 

На 31 август съдът трябва да се произнесе по същинския спор – правилно ли е отнет лицензът на \"Лукойл\" и има ли нарушения, което би довело до това.

 

\"Нека този спор да бъде решен в максимално кратки срокове\", призова омбудсманът, и поясни, че този спор е извън неговите правомощия и юридически нищо не може да направи.