Междувременно местоположението на полковника остава неизвестно...

Ударите на НАТО по цели в Либия ще продължат, докато Муамар Кадафи продължава да е заплаха за народа си. За това са единодушни френският президент Николa Саркози, британският премиер Дейвид Камерън и генералният секретар на НАТО  Андерс Фог Расмусен,  в края на международната конференция за Либия в Париж.

Ударите на многонационалната коалиция по либийски цели започнаха на 19 март, а половин месец по-късно НАТО пое командването на либийската мисия. Алиансът действа в рамките на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, налагаща зона, забранена за полети, над Либия,  въвеждаща ембарго върху оръжията и  позволяваща взимането на мерки за защита на цивилните в Либия. Настоящата мисия на НАТО със срок 90 дни, който може да бъде подновен, изтича на 27 септември.

Другата важна новина от конференцията в Париж, в която участие взеха над 60 държави, в това число и България, беше решението за незабавно размразяване на петнайсетина милиарда долара в полза на новите власти на Либия.

В същото време в поредното аудиопослание на Муамар Кадафи обвини НАТО, че се опитва да окупира страната му и да открадне либийския петрол. \"Подгответе се за партизанска война, за война на бандите, за гражданска война, за народна съпротива във всеки либийски град\", допълни Кадафи.

\"Окупаторите няма да могат да водят война с нас за дълго време\", прогнозира той. Местоположението на полковника остава неизвестно.