Можем ли да вземем кредит от чужбина и как да го направим?

Не е тайна, че макар и най-бедни в Европа, сме страната с най-високите лихви по кредитите. А като членове на Европейския съюз имаме правото да теглим заем от всяка банка в общността.

 

Това може да накара много хора да решат да се възползват от два пъти по- ниските лихви - например в Германия или Австрия.

 

Докато средната лихва на потребителските кредити у нас е 10-11%, в Италия тя е 7%, а в Германия и Австрия - два пъти по-ниска. Подобно е и положението и с ипотечните кредити.

 

Освен да открием сметка в съответната банка, много е важно да докажем стабилни доходи. Но дори и неприлично високите доходи могат да се окажат недостатъчни, за да ни одобрят за кредит в Германия.

 

Чужденците трябва да предложат обезпечение. Това е и основното, което е пречка за отпускането на ипотечен кредит от чужда банка. Има разбира се и други фактори, които могат да оскъпят нисколихвения заем.

 

Ако все пак получим одобрение от банката, добре е да знаем, че в случай на евентуални съдебни спорове се прилага законодателството на страната, в която е подписан договорът.

 

Експертите все пак се надяват, че след влизането ни в Еврозоната възможностите ни да теглим нисколихвени заеми в чужбина със сигурност ще се увеличат.