Силен вторичен трус с магнитуд 5.1 разтърси югоизточна Турция, часове след като голямо земетресение разтърси Ерчис.

Силен вторичен трус с магнитуд 5.1 разтърси югоизточна Турция, часове след като голямо земетресение разтърси Ерчис, на 100 км северно от град Ван, като бяха съборени много сгради и убити стотици хора.

Епицентърът на вторичния трус е бил на 20 км северозападно от Ван, на дълбочина 9,6 км, по данни на Центъра за геологични изследвания на САЩ, съобщава агенция Ройтерс.


Припомняме ви, че смъртоносно земетресение разтърси източната част на Турция. Според първоначални данни загиналите са между 500 и 1000 души. Съобщава се за огромни материални щети. Според сеизмолозите трусът е бил с магнитуд от 7.2 по Рихтер. най-силно засегнат е град Ван.

 

Турският вицепремиер Бешир Аталай каза на свой ред пред репортери, че във Ван са се срутили десетина сгради, а в съседния район Ерджис - между 25 и 30.

 

На мястото вече работят спасителни екипи със специална техника и булдозери. Към мястото на трагедията отлетя премиерът на Турция Реджеп Ердоган.

 

Предишното земетресение с тази сила в Турция беше през 1999 година в Душче. Тогава загиналите бяха 894-ма. Същата година земетресение с магнитуд 7.6 по Рихтер в Измит отне живота на повече от 17 хиляди души.