Силен вторичен трус беше регистриран в страната. Земетресението разтърси отново град Ван...

Силен вторичен трус беше регистриран в Турция. Земетресението разтърси отново град Ван, който в неделя беше опустошен от 7.2 по Рихтер.

 

Загиналите до момента са повече от 450 души, над 1300 са ранените. След новия трус в местния затвор са избухнали безредици. Свидетели разказват, че се чували изстрели, а от сградата се издигал стълб гъст дим.  

Продължава издирването на оцелели от земетресението, разтърсило Ван в неделя. Сред спасените са бебе на две седмици, майка му и бабата.

 

Междувременно турското правителство обеща допълнителна помощ за хората, останали без дом. Международните хуманитарни организации са организирали полеви болници и раздават палатки и одеяла.

 

След вторичен трус от 5.4 по Рихтер в затвора в град Ван избухнаха безредици. Земетресението е предизвикало паника сред задържаните и те поискали да излязат навън. 

Затворниците подпалили няколко от килиите си и се опитали да набият надзирателите, след като им било отказано освобождаване. Силите за сигурност обкръжили сградата в момент, когато ядосани роднини се събрали пред нея, за да разберат какво се случва вътре.

 

Полициите произвели предупредителни изстрели и използвали сълзотворен газ, за да овладеят ситуацията.