Би Би Си включи пандата Тян Тян сред жените в класацията \"Лица на 2011 година\"...

Панда стана причина за скандал във Великобритания. Британската обществена медия Би Би Си беше обвинена в пренебрежително отношение към жените, след като включи пандата Тян Тян сред жените в класацията \"Лица на 2011 година\".

 

Така животното се оказа в една група с члена на американския Конгрес Гебриъл Гифърдс, президента на Бразилия Дилма Русеф и сестрата на Кейт Мидълтън – Пипа.

 

В социалните мрежи вече се водят ожесточени дискусии относно избора на журналистите, като дори се говори за \"Пандагейт\". Критици на медията не пропуснаха да изтъкнат, че съвсем наскоро беше обявен списъка на номинираните от Би Би Си за спортист на годината на Великобритания, в който отново не е фигурираше нито една жена.

 

По отношение на рубриката \"Лица на 2011 година\" Би Би Си аргументира присъствието на пандата като весело допълнение в списъка.

 

На 4 декември Тян Тян пристигна заедно с мъжката панда Ян Гуан в Шотландия в рамките на подписаното 10-годишно китайско-британското споразумение за сътрудничество в областта на защитата и изследването на гигантските панди.