Избирателите в щата Айова ще решат днес кой да се изправи срещу Барак Обама.

Избирателите от Републиканската партия в щата Айова ще решат днес кой да се изправи срещу Барак Обама на президентските избори през ноември тази година. С днешния вот се поставя началото на процеса от първични избори във всеки един щат, който ще продължи до лятото.

За  републиканската номинация се борят седем претенденти, но начело в предпочитанията са трима - Мит Ромни, Рон Пол и Рик Санторум. Между 120 000 и 150 000 републикански избиратели от щата Айова са приканени да изразят волята си. Според публикувано в събота във в. \"Де Мойн реджистър\" допитване с 602-ма републикански избиратели в Айова Ромни остава фаворит - 24 процента от запитаните са изразили намерение да гласуват за него. Рик Санторум бележи значителен напредък и се нарежда втори - намерение да го подкрепят изказват 21 процента от анкетираните, а трети остава Рон Пол с 18 процента. 41 на сто обаче от запитаните може да  променят мнението си, което показва нерешителността в републиканския лагер, показва проучването.

Победа в щата Айова не гарантира партийна номинация, но увеличава многократно шансовете на претендентите. Загубата в щата обаче може да се окаже решаваща.