За кого ще има работа през новата година и какви са очакванията за безработицата в България?

Безработицата в момента е около 12% според данни на Евростат, като това е едно от най-високите й нива през последните 7-8 години. Това заяви за \"Здравей, България\" икономистът Петър Ганев. Той допълни, че добрите специалисти нямат повод да се притесняват, за разлика от нискоквалифицираните и по-младите служители, които трудно се ориентират, когато няма работа.

По думи на икономиста, заетостта в страната е спаднала значително и остава на ниски нива и през последните месеци. Над 300 000 работни места са изгубени. В сравнение с Европа, където се поддържа около 60%, а на места дори и 70%, заетост на работната ръка, заетостта в България е много ниска – само 50%. Според Петър Ганев именно заради тези ниски нива на заетостта се дължат всички проблеми, свързани с доходите и бедността.

Икономистът заяви, че поводи за притеснения през новата година има: \"Раздвижване няма, в Европа се генерират още проблеми, възстановяването на икономиката не се вижда\". Данните обаче показват, че през последните няколко месеца има раздвижване на пазара на труда в София. Появили са се нови работни места, предимно в сектора на услугите, както и в нови фирми, допълни Петър Ганев. Заетостта в другите градове обаче продължава да намалява.

\"Сигурността на работното място, от гледна точка на това да не се закриват работни места, не може да бъде направено, когато идва криза и помита всичко. Това, което трябва да разбираме под сигурност, е не да се пазят работни места, от които пазарът няма вече нужда, а да се търсят обезщетения за тези, които са се осигурявали, когато останат безработни, преквалификации, различни програми на Министерството на труда. Фокусът за политика на пазара на труда да бъде гъвкавост\", на мнение е Петър Ганев. Според него, в България не е лесно да се открие ново работно място именно заради липсата на гъвкавост.

Той прогнозира, че се очаква нарастване на безработицата до края на годината до нива около 12.5%.

Според Светлозар Петров, управител на сайт за търсене и набиране на работа, безработицата ще се задържи на сегашните си нива. Какви са неговите наблюдения и какви специалисти ще се търсят през 2012 г. – вижте във видеото.