Милионерът Ромни и соченият за аутсайдер Санторум получиха по близо 25 процента от гласовете в щата.

Ексгубернаторът на Масачузетс Мит Ромни и бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторум завършиха с почти равни резултати на първо и второ място в дебютния вот от първичните президентски избори на Републиканската партия. Милионерът Ромни и соченият за аутсайдер Санторум получиха по близо 25 процента от гласовете в щата Айова по пътя към номинация за борба с Барак Обама за място в Белия дом.

Макар с преднина от едва 8 гласа мормонът Мит Ромни оправда прогнозите и взе победата в щата Айова. Следизборната му реч очаквано включваше директна атака срещу президента-демократ Барак Обама.

Изненадващият друг лидер Санторум побърза да благодари на избирателите в първия вот на републиканците за избор на техен кандидат за предстоящите през ноември президентски избори.

Трети, само на 4 процента от лидерите, се нареди конгресменът-ветеран от Тексас Рон Пол. Останалите четирима кандидати за президентска номинация останаха далеч назад от челната тройка. Слабият резултат на Рик Пери го доведе до размисъл за оттегляне, но пък Мишел Бахман демонстрира завидно добро настроение.

Около 120 хиляди активисти на Републиканската партия гласуваха в над 1700 пожарни, училища, обществени сгради и частни домове. Социологическите проучвания сочат, че независимите избиратели, които имат право да се регистрират за вота, са гласували категорично в полза на Рон Пол. Победителят в изборите в Айова Мит Ромни е получил подкрепата на най-възрастните гласоподаватели, а Санторум е фаворит сред евангелистите. Следващата битка за републиканците е след седмица в Ню Хемпшир.