За ден бяха убити над 60 души...

Нова вълна от кървави атентати беляза днешния ден в Ирак. Над 60 души бяха убити при атаките в Багдад и край Насирия.

Нападенията бяха насочени срещу шиитски поклонници, което на фона на острата политическа криза отново засили опасенията за религиозна война между представителите на двете водещи мюсюлмански етнически групи.

Терористичните атаки в два шиитски квартала на столицата Багдад се случиха в пиковия сутрешен час в разстояние на 30-тина минути. Първите нападения бяха в Садр Сити, където бомба, поставена върху мотор, се взрива в близост до група работници. След това друго взривно устройство гръмна на улица преди оживено кафене. Общият брой на загиналите достигна 12, ранени бяха десетки.

Почти по същото време две коли-бомби избухнаха едновременно в Кадимия. При експлозиите бяха убити 15 души. Часове след покушенията в Багдад последва нов атентат срещу шиити. Терорист, опасан с пояс от експлозиви, се взриви в група поклонници близо до град Насирия в Южен Ирак, отиващи пеша в свещения град Кербала за религиозните церемонии Арбаин. Атаката взе 30 жертви. Координирани нападения като днешните постепенно се превръщат в ежедневие в Ирак след издаването на заповед за арест на вицепрезидента сунит Тарик ал-Хашеми по подозрения, че в ръководене на тайна терористична организация. Хашеми отрича категорично обвиненията на шиитското правителство и се укрива в иракски Кюрдистан, където е под защитата на регионалните власти.

Групата ал-Иракия, която е основният сунитски блок в парламента бойкотира заседанията в народното събрание с мотив, че обвиненията срещу вицепрезидента са изцяло на религиозна основа в опит на премиера Нури Малики да монополизира властта.