Вероятно огнената стихия е била причинена умишлено, съобщи президентът на страната Себастиан Пинера

Шестима пожарникари загинаха при огромен горски пожар в Чили. Други двама са били ранени и транспортирани с хеликоптер до най-близката болница. Още двама огнеборци се водят  безследно изчезнали. Вероятно огнената стихия е била причинена умишлено, съобщи президентът на страната Себастиан Пинера.

Пожарът бушува в южна провинция на около 700 километра от столицата Сантяго. Десетима пожарникари, наети от частна компания, внезапно били \"обкръжени\" от огъня заради порив на вятъра. Президентът на Чили заяви, че има информация, че палежът е умишлен и зад него стоят престъпни намерения. Той предупреди, че властите ще съдят подпалвачите в съответствие с антитерористичното законодателство, което предвижда по-тежки наказания.

Чили е обхваната от серия от пожари в южната централна част на страната. Те започнаха преди повече от седмица, на фона на изключително топлото и сухо време в южноамериканската държава в началото на лятото. Горските пожари унищожиха близо 50 хиляди декара. Двама души, сред които 23-годишен израелски турист, вече бяха задържани за проява небрежност, която може да е причинила пожарите.