Брейвик ще може да се среща с посетители, да разговаря с журналисти...

Норвежкият терорист Андерс Брейвик вече може да бъде посещаван в затвора. Според руско издание тази нощ ще бъде свалена забраната за свиждания, която съдът наложи на убиеца от Осло, отговорен за смъртта на 77 души.

 

Брейвик ще може да се среща с посетители, да разговаря с журналисти и кореспонденцията му вече няма да се контролира. Срещите с него ще стават в стая със стъклена преграда, в присъствието на надзиратели или ще се прослушват от съседно помещение.

 

Самите посетители ще бъдат внимателно проверявани, включително с помощта на служебни кучета. Според адвокатите на Брейвик голям брой частни лица и представители  на медиите имат желание да посетят терориста в затвора.

 

Самият той заяви, че особено би желал да разговаря с журналисти от Великобритания, Франция и Германия, тъй като в тези държави имало най-много негови привърженици.

 

През юли фанатикът Брейвик извърши двоен атентат в Осло и на остров Ютьоя. Той пое отговорност за нападенията, но отрече да е извършил престъпления. По думите му, е действал, „за да спаси Европа от исляма\".