Близо 200 000 души се намират в севернокорейски лагери за политически затворници...

Северна Корея обяви, че предстои амнистия за затворниците в чест на годишнините от рождението на двамата си покойни лидери. Държавната информационна агенция съобщи днес, че освобождаването на затворниците ще започне на 1 февруари. Не се съобщава обаче колко души ще се възползват от амнистията. 

Обявената амнистия ще бъде в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен през април и 70-ия рожден ден на сина му Ким Чен-ир през февруари.

 

Според правозащитната организация \"Амнести Интернешънъл\" близо 200 000 души се намират в севернокорейски лагери за политически затворници.

 

Северна Корея е една от страните, в които все още трудовите лагери са средство за наказания на престъпници и политически затворници.

 

Според множество западни неправителствени организации условията на живот там са изключително лоши и затворниците са жертва на системни нарушения на човешките права.

 

По данни на южнокорейското министерство на обединението Пхенян е предприел подобна амнистия през август 2005 г. в чест на 60-ата годишнина от освобождаването на Корея от японско колониално управление.

 

Ким Чен-ир почина на 17 декември миналата година вследствие на сърдечен удар. Той управлява страната от смъртта на баща си Ким Ир-сен през 1994.