МААЕ потвърди, че Техеран е започнал да обогатява уран до 20%...

Западните страни осъждат остро започнатото от Иран обогатяване на уран. Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Техеран е започнал да обогатява уран до 20%.

От агенцията обаче уверяват, че следят операциите и целият атомен материал е под неин контрол. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е на обиколка в Латинска Америка, за да търси подкрепа срещу Запада.

Според САЩ започнатото от Иран обогатяване на уран ще затвърди следваната линия на нарушаване на неговите задължения съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Най-новото развитие около иранската ядрена програма бе осъдено още от германския министър на външните работи Гидо Вестервеле и от британския му колега Уилям Хейг.

Франция  също осъжда възможно най-твърдо започването на обогатяване на уран в иранския завод Фордо. Според Париж, става дума за \"особено тежко нарушение\" на международното право.

\"Тази нова провокация не ни оставя друг избор освен засилване на международните санкции и предприемане на безпрецедентни по мащаби и строгост мерки заедно с нашите европейски партньори и всички желаещи страни\", обяви говорител на френското външно министерство.

Срещата на министрите на външните работи от Европейския съюз, на която ще бъде решено дали ЕС да наложи петролно ембарго на Иран, вероятно ще се състои една седмица по-рано от предвиденото на 23 януари, заявиха дипломати в Брюксел.

Целта на изместването на срещата напред във времето е тя да не бъде засенчена от среща на върха на ЕС, която е насрочена за 30 януари и ще бъде посветена основно на дълговата криза в еврозоната.