Тя подчерта, че като министър не е получила и една стотинка допълнително възнаграждение...

Вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против връщането на взетите допълнително пари. Според нея парите са начислени заслужено и в съответствие с действащото законодателство.

 

Това влезе в противоречие с ултиматума на премиера Бойко Борисов. Той заплаши с уволнение всички министри, членовете на политическите им кабинети и областни управители, които не върнат бонусите си до утре вечер. Днес Борисов отрече това да е популизъм. Част от висшите държавни служители вече са върнали бонусите си. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов е превел в специално създадената сметка над 18 000 лева. Според Симеон Дянков той е единственият член на екипа му, който е взел допълнително възнаграждение.

 

В Министерството на вътрешните работи са изплатени близо 520 индивидуални и колективни награди – на обща стойност 58 хиляди лева.

 

В просветното ведомство над 60 служители са получили 41 хиляди лева под формата на награди за 2010 и за 2011 година. Двамата заместник-министри, началникът на кабинета и парламентарният секретар са взели общо 5350 лева.

 

По думите на здравния министър Стефан Константинов негови заместници са получавали до 10 хиляди лева бонуси. В транспортното министерство е разпределена до една заплата допълнително на заместник-министри, началник кабинет и служители – отличници.

 

В правосъдното ведомство членовете на политическия кабинет са си разделили 38 хиляди лева. От министерството твърдят, че няма данни нито маргарита попова, нито Диана Ковачева да са получавали допълнително възнаграждение. Според закона за държавния бюджет в Агенцията по вписванията, която е под шапката на министерството, са раздадени бонуси в размер на близо 2 милиона лева. В социалното министерство 150 служители са се възползвали от допълнителни възнаграждения от общо 270 хиляди лева. 

 

В дипломатическото ведомство са изплатени бонуси на два пъти през миналата година, на стойност над половин милион лева. Един от заместник-министрите е взел към 3 хиляди лева, най-ниските бонуси са били за около хиляда лева.