Акцията провело звеното, което елиминира убиеца от Тулуза Мохамед Мера...

 

19 души бяха задържани при спецакция срещу предполагаеми радикални екстремисти в няколко френски града, включително и Tулуза. Aрестите са били извършени от елитното звено на френската полиция за борба с тероризма, чиито членове застреляха на 22 март убиеца от Tулуза - Mохамед Mера.

 

По време на операцията са били открити оръжия, сред които автомати Калашников и пистолети.

 

Задържаните в Нант, Тулуза и Льо Ман са смятани за членове на радикални екстремистки кръгове. Сред арестуваните в Нант има членове на местна ислямистка групировка, която бе забранена през януари по заповед на министъра на вътрешните работи Клод Геан. Членовете й бяха обвинени, че пропагандират методите на въоръжената борба за установяване на ислямски режим във Франция.

 

Френският президент Никола Саркози потвърди, че операцията е свързана с ислямския радикализъм и подчерта, че действията на полицията няма да приключат със смъртта на Мохамед Мера. Очакват се и други подобни операции, които ще позволят да бъдат експулсирани от територията на страната известен брой хора, които нямат място там, допълни държавният глава.

 

След елиминирането на Мера, главният прокурор на Париж заяви, че разследването за извършените убийства трябва да доведе до разкриването на всички съучастници, припомня Франс Прес.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.