Подалият оставка министър е подозиран в злоупотреба с влияние и посочване на невярна информация...

 

Румънският министър на околната среда Ласло Борбели подаде оставка ден след като в прокуратурата за борба с корупцията беше внесен иск за сваляне на имунитета му, съобщи премиерът на страната Михай Ръзван Унгуряну. Борней не може да оправдае сумата от 80 хил. евро, които е дал за жилище в центъра на града.

"Приех оставката на г-н Борбели", заяви Унгуряну пред националното радио и уточни, че впоследствие той ще има възможността да "докаже невинността си". Премиерът заяви, че за момента ще изпълнява и функциите на Борбели.

Подалият оставка министър е подозиран в злоупотреба с влияние и посочване на невярна информация в декларацията за имуществото си. Жилището в център на града, което се оценява на 80 хил. евро, е записано на името на роднини на ексминистъра. Той отказа да коментира обвиненията с мотива, че още не е запознат с тях, но посочи, че "правосъдието трябва да изпълни дълга си" .

 

Според прокуратурата за борба с корупцията министърът в оставка използвал влиянието си през 2011 г., за да помогне на една компания да получи договор с Националната агенция по водите.

В замяна на това министърът получил безплатно услуги за обзавеждане на един от апартаментите си на стойност 20 хил. евро. За да продължи разследването си срещу него, прокуратурата трябва да получи сваляне на имунитета му, с който той се ползва и като бивш министър.

Вчера Борбели отрече да е замесен в аферата и изрази доверието си в "независимото правосъдие на Румъния".