Документът, приет с помощта на Кофи Анан, изисква незабавно прекратяване на военните действия..

Съветът за сигурност на ООН призова Сирия незабавно и видимо да приложи мерките в мирния план до изтичането на крайния срок за това - 10-ти април. Документът, приет с помощта на посредника Кофи Анан, изисква незабавно прекратяване на военните действия срещу силите на опозицията и изтегляне на армията.

 

Посредникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан призова и двете страни да използват момента и да прекратят насилието. Той поиска незабавно започване на политически диалог. Анан изрази очакване, че пълното прекратяване на огъня трябва да влезе в сила в 6 часа сутринта местно време на 12-ти април. Кофи Анан трябва да предложи на ООН механизми, които ще контролират спазването на примирието. Анан ще трябва да информира и Световната организация за това как се прилагат мерките, предвидени в документа.

 

В зависимост от тези доклади, Съветът за сигурност ще решава последващите си действия. Самият Анан заяви, че ако примирието се спазва, за Сирия ще замине наблюдателна мисия. В състава й ще има между 200 и 500 души. Сирия съобщи, че правителствени сили са се изтеглили от три града, но въпреки това боевете продължават.

 

Под обстрел са Хомс, Дераа, като и едно от предградията на столицата Дамаск. Двойно се е увеличил броят на бежанците, преминали границата с Турция, съобщи Анкара.