Програмата цели ромските деца да се интергрират по-лесно в смесени групи, а родителите им да участват в обучението...

По повод първа пролет в монтанското село Габровница, български и ромски деца и техните родители седнаха на една маса в детската градина, за да работят заедно, пеят и играят. Темата на откритият урок бе „Пролетна седянка", а целта е ромските деца да се интегрират, като посещават детската градина, а родители да вземат участие в тяхното обучение.


Песни, танци, гатанки и стихотворения изпълниха с  празничност седянката от смесената група. Хлапетата и техните родители участваха в съвместна дейност, която има за цел да осигури на ромските деца условия за социализация в смесените групи. Бисерка Петрова е майка на три деца. Едното от тях е предучилищна група и посещава детска градина от една година.


Това е и една от целите за развитие на интегрираното образование на децата в община Монтана. Отивайки на  градина те да се подготвят за следващата стъпка в своето образование. Но, за да е посещават редовно, те се придружават от медиатор. Неговата цел е да посредничи между децата в ромското общество и детската градина. В призванието си обаче той среща и трудности, свързани както с неуките на някои родители, така и с финансовите им възможности.

 

Репортер: Биляна Борисова