В столичното 31 училище работят повече от 40 камери...

В столичното 31 училище работят повече от 40 камери. Тяхната цел е да гарантират сигурността на учениците. Ръководството дори купило биометрична система, която да допуска възпитаниците си само след проверка на пръстовите отпечатъци. Засега обаче предложението среща съпротивата на комисията за защита на личните данни.

 

Още на влизане учениците са предупредени, че поведението им в училището, по-известно като Бастилията, няма да остане скрито. Камерите внимателно следят дали слушат уроците в клас или се размотават безцелно по коридорите.

 

„Разчитаме на камерите, които са в класните стаи, по коридорите двора. Като видим едно дете по коридора след като е бил звънеца – значи има нещо, което не е наред с това дете", обясни Надежда Николчева, директор на 31 училище в София.

 

Близо 40 камери дебнат учениците по всяко време, докато са в сградата. А с пръстови отпечатъци родителите могат да разберат дали детето им е в класната стая.

 

„Системата седи и чака, защото беше спряна от Комисията за защита на личните данни. Тя работи с пръстови отпечатъци и ученикът си поставя палеца, с което системата отчита неговото влизане в училището", каза Николчева.

 

Влизаме в часа по английски език на 8 Бклас, за да проверим дали учениците се чувстват като в Биг Брадър. По-трудно с камерите в класните стаи свикнали учителите.

 

„Притесняваше ме самият факт, че сме наблюдавани. Иначе нищо особено – нашите ученици са добри и проблеми с тяхната дисциплина нямаме", твърди Людмила Тодорова, учител по английски език.

 

Всички записи се пазят строго и при инцидент кадрите се преглеждат внимателно.

 

Репортер: Георги Георгиев