Зам.-министърът на отбраната каза, че трябва да се приключи с утилизацията...

 

Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев каза, че е трябвало България да закупи инсталация като тази в завод „Дунарит", вместо да дава боеприпасите си за утилизация.

Вместо да вземем инсталация, ние дадохме боеприпасите за утилизация. Трябваше да вземем инсталация. Фирма "Дунарит" закупи такава инсталация и тя работи", каза Радев. „Лобирам за всички добри фирми, които работят добре. ТЕРЕМ е една такава фирма. Големият въпрос е защо се случват тези взривове. Защо сега се случи това?", каза още зам.-министърът на отбраната.

Всички в правителството виждаме, че с този горещ картоф трябва да се приключи, с тази утилизация на боеприпаси", добави Радев. Той каза, че в утилизацията на боеприпаси по закон не могат да участват чужди фирми и че почти всички български компании, които го правят, са частни.

Радев допълни, че 14 хил. тона боеприпаси не са утилизирани в момента. Тези 14 хил. няма да бъдат дадени за утилизация. „Сигурно половината и повече ще ги продадем", допълни Радев.

По думите му, в България трябва да има място, където да се утилизират между 5 хил. и 10 хил. тона годишно.

Месеци преди тези взривове от МО предложихме промени в Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. Ние искаме да пише, че, когато даваме боеприпаси на фирми да утилизират, материалите, които остават да не ни се връщат. Тази собственост да се предаде, за да не се возят в държавата такива боеприпаси, което е много по-опасно. Това става с промяна в закона", обясни зам.-министърът.

Радев допълни, че изготвянето на експертизата за Челопечене е с помощта на американски екипи, защото България няма средства да я извърши сама. Той заключи, че трябва да се изрови абсолютно всичко и тогава ще стане ясно какво точно се е случило преди 4 години.

„Тези боеприпаси, които бяха извън склада (в Челопечене), те не бяха горени и не бяха подлагани на взрив, ние ги изнесохме от там. Те са стари, не са опасни и част от тях са отишли в "Берета трейдинг", каза още Радев.

За 103-те авиационни ракети, които бяха изнесени от базата в "Безмер" и хванати край Сливен, Радев каза:

„Американците неотдавна ни направиха одит, те ни харесаха съхранението на боеприпасите. В понеделник пак ще идват на одит и ще видим какво ще покаже той. Считайте, че ще вземем мерки, които ще изненадат всички."