Френската компания "Тотал" спечели конкурса за сондажи. Казват, че потенциалът е огромен...

Френската компания „Тотал" ще проучва за газ и нефт в дълбоките води на Черно море. Фирмата спечели обявения от икономическото министерство конкурс за сондажи в зоната „Хан Аспарух", близо до северната ни съседка Румъния. Предварителните анализи на фирмата сочат, че находищата са големи.

Проучвания за находища на природен газ и нефт в дълбоките води на Черноморието ще се правят в  следващите 5 години. Блокът „Хан Аспарух" е с площ над 14 хил. квадратни километра, като очакванията са в тях да бъдат открити огромни залежи.

Находищата, открити от румънците в съседство от „Хан Аспарух", са 80 милиарда кубически метра газ, а нашият блок е 30 пъти по-голям.

От френския консорциум благодариха за прозрачната и честна битка в конкурса и обещаха да се справят със сондажите преди крайния срок.

„На практика ние поемаме риск за сондирането, тъй като то ще се извършва в територии, за които няма твърди доказателства, че има залежи. Потенциалът обаче е огромен", каза Мишел Борел, представител на „Тотал".

„Тотал" ще плаща на държавата от 2 до 30 % от оборота на евентуалните залежи. Процентът ще се определя годишно според откритите количества газ или нефт.

Репортер: Георги Георгиев