За властта удължаването обаче е жълт картон...


Отказът на правителството да се поучи от критиките в предишните доклади на Брюксел, са основна причина комисията да продължи да ни наблюдава под лупа и през следващата година и половина. Коментарът е на анализатори от неправителствения сектор.

Според тях въпреки критиките, удължаването на мониторинга е положително за обществото.

Механизмът за наблюдение беше въведен от Брюксел още в края на 2006 година, за да посочва пропуските на новите страни членки. С времето мониторингът започна да измерва и напредъка в ключови за общността области.

„Позицията на комисията още от началото е, че мониторингът ще бъде прекратен, едва когато всички индикативни показатели бъдат покрити”, разясни правният експерт Иванка Иванова от Институт „Отворено общество”.

Антоанета Праматарова от Център за либерални стратегии допълни: „Очакванията в България, че това е свързано само с предпазните клаузи и е за три години, са подвеждащи.”

Подвеждащи се оказаха и схващанията на управляващите, че Брюксел ще спре да ни следи изкъсо, след като изпълним критериите за членство.

„Нямаме основания да се сърдим на комисията за това, че механизмът продължава. Голяма част от гражданите подкрепят продължаването му и имат по-високо доверие на него”, поясни Иванка Иванова от Институт „Отворено общество”.

„Имаме на ниво правителство отказ от осъзнаване на сложността на целия проблем – от спазване на баланса между трите власти и например грубо вмешателство на изпълнителната власт в съдебната власт, което засили усещането, че диагнозата е още по-тежка”, допълни експертът Антоанета Праматарова.

Именно ако властта се беше вслушала в препоръките на Комисията – сега Брюксел можеше да сложи точка на наблюдението, смятат анализаторите.

 „Tрябваше да има достатъчно на брой осъдителни присъди по така наречените ключови дела от висок обществен интерес”, на мнение е правният експерт Иванка Иванова.

Според анализаторите обаче удължаването на мониторинга е жълт картон само за властта, но не и за обществото.

Реакциите след европейския доклад продължават и утре в сутрешния блок на Нова ТВ - „Здравей, България”.



Още по темата - гледайте във видеото.

 

Репортер: Георги Георгиев