Хлебарите прогнозират, че хлябът ще поскъпне поне с 10% още в края на август.

    
Рекордно висока е изкупната цена на пшеницата тази година. Сделки за зърно от новата реколта вече се сключват при над 430 лева за тон. Причината е в изключително високото качество на реколтата и увеличеното търсене на световните борси.

Според специалистите обаче тази цена неминуемо ще доведе и до поскъпване на продуктите по веригата. Което означава, че наесен вероятно ще ядем  по-скъп хляб.

В хамбарите на стопаните от Добруджа вече са прибрани над 400 000 тона качествена пшеница. Земеделската кооперация на село Победа е с едни от най-високите добиви в региона тази година.

В складовете си кооперацията е прибрала около 6 000 тона висококачествена хлебна пшеница и сега търси добра цена за стоката си.

По-високата цена на зърното обаче вече дава своето отражение върху друг сектор на икономиката ни - хлебопроизводството.

 

Хлебопроизводителят Тодор Нягулов потвърди, че от десетина дни брашното е с нова по-висока цена, която се изчислява на около 50 лева на тон брашно.

Заедно с близо 16% повишение на цената на електроенергията и покачване цената на горивата, хлебарите прогнозират, че хлябът ще поскъпне поне с 10% още в края на август.

Репортер: Мария Добрева