През 85-та копието на "Коми, хората" е иззето, а показването му забранено


27 години след създаването си, документалният филм „Коми, хората” на режисьора Петър Попзлатев ще има своята официална премиера на тазгодишната „Аполония”.

В далечната 85-та копието на филма е иззето, а показването му забранено. Това е разказ за българите, които преди години отиват в тайгата, за да осигурят по-добър живот за децата си. Според авторите му той продължава да звучи актуално и днес, когато  потомците на героите от филма също заминават на гурбет в чужбина.

За да мине първоначалния проект, Петър Попзлатев дава заявка за филм, който ще разказва за герой на социалистическия труд. Впоследствие лентата се превръща в картина на тогавашна България.

 „Част от героите са там с години при изключително тежки трудови условия, за да изучат децата си. А дали тези деца, днес родители, също ще поемат пътя на своите родители, това зрителите, които ще гледат филма, сами ще могат да прозрат”, разказва режисьорът.

Според Петър Попзлатев, когато се снима истината, независимо от дистанцията на времето, тя винаги се гледа с интерес.

През лятото на 85-та година филмът печели награди на фестивал в чужбина. След връщането си обаче копието му е иззето. Повече от 20 години режисьорът мислел, че филмът е унищожен.

След 90-та година обаче негативът е намерен, малко след пожара в Партийния дом.

Друго копие, изнесено тайно през 80-те години зад граница, в момента се пази в златния фонд на музея "Бобур" във Франция.

„Аз искам във филма да се огледа сънародникът, да потърси себе си и сам да направи опит да се идентифицира с героите и тяхното мислене”, допълни Петър Попзлатев.

Подробности гледайте във видеото.

Репортер: София Стойчева