Христофор Йонов, родом от Велико Търново, работи във Виена и печели престижния кастинг

За първи път българин участва на фестивала „Виенско оперно лято”Христофор Йонов покори публиката с превъплъщението си на Су Чонг в оперетата на Лехар „Страната на усмивките”. Той е избран за главната роля сред 500 изпълнители от цял свят.

Кастингът за ролята на Су Чонг тече от половин година, когато Христофор Йонов решава да се яви. Печели веднага с магнетичен глас, артистизъм и нещо не чак толкова присъщо на операта – атлетично тяло.

„Изискванията на режисьорката бяха много високи. Да се говори на първо място перфектен немски. Ролята на протагониста да се изпълнява от тенор, който има много добра визия и владее бойни изкуства”, каза Йонов.

Бойните изкуства Христфор Йонов учи докато репетира за ролята. Тренира по пет часа на ден. Налага му се да добива и други умения.

„Понеже в последната сцена трябваше да се пише на китайски и така получихме часове по калиграфия”, сподели още оперният певец.

Така в продължение на два месеца оперният певец  се подготвя за фестивала „Виенско оперно лято ” по 15–16 часа на ден и резултатите не закъсняват. Публиката е омагьосана. Петнайсетте представления на „Страната на Усмивките” събират повече от 10 хил. души.

Зад гърба си Христофор Йонов вече има над 30 централни роли в опери и оперети. Сега е на почивка в родния Велико Търново. После се  връща във Виена, където работи и го очакват нови предизвикателства.

Репортер: Йовка Драганова