Италия е изправена пред най-голямата суша от 10 години насам


Гореща вълна обхвана Западна Европа. Очаква се понеделник да е най-горещият ден за цялото лято във Франция. Днес в южната част на страната температурата достигна 39 градуса по Целзий. Причина за жегите е горещ въздух, дошъл от Сахара.

Очаква се живакът да се покачи рязко през следващите два дни и вече беше обявен оранжев код за горещини в 21 департамента.

В Германия, където лятото традиционно е прохладно, температурата днес достигна 26 градуса - със 7 градуса повече, отколкото вчера, когато термометрите сочеха 19 по Целзий. Очаква се консумацията на електричество да се покачи двойно, заради огромния брой пуснати климатици.

В Италия също се оплакват от изключително горещото време. Температурите вече достигат 40 градуса заради антициклон. Властите обявиха, че страната е изправена пред най-голямата суша от 10 години насам.

Щетите върху реколтата до момента се изчисляват на повече от 1 милиард евро. Това повишава и цените на основните хранителни продукти, коментират анализатори. Въпреки тежката икономическа ситуация, плажовете край Рим се препълниха от хора, които се опитват да намерят спасение от жаркото слънце.

Пребиваването на плажа обаче не е никак евтино. Цената на чадър на пясъка, определена от концесионера,  варира от 20 до 70 евро на ден, в зависимост от района, наличието на барове, ресторанти и съблекални.

Кога европейските жеги ще стигнат и при нас вижте в прогнозата за времето на Нова ТВ ТУК.