Над 30 са случаите на заразени във Варна

Пълна ревизия на доставчиците на храни за детските кухни във Варна искат родители на заболели от салмонелоза деца. Потърпевшите призовават прокуратурата да се самосезира за заразата.


Само преди седмица в града, след консумацията на пилешко месо, заболяха повече от 30 души, сред които и много деца.


Вчера менюто в детските кухни било постно, защото всички количества месо са конфискувани от Агенцията за безопасност на храните. Над 100 проби са дадени за изследване. Съмненията са, че заразата тръгва от пилешкото.


„Утре (19 септември, б.р.) ще бъде заешко месо в менюто, следващия ден ще бъде пуешко месо, следващия ден ще говим телешко месо”, заяви пред Нова Елеонора Ангелова, гл. технолог на ССД ЕАД - Варна.


Отлив на деца от кухните няма, твърдят от общинското дружество. Родителите на болните деца обаче са категорични, че се отказват от услугата. След петдневно лечение в болница, едногодишната Марина все страда от заразата. Майката Геновева Статева ни разказва: „Това дете не е боледувало изобщо. За пръв път боледува. Кърмена до 1 година и накрая такава подигравка с децата!”


Родителите са готови да отидат на съд и искат пълна проверка на доставчиците на храни за кухните.


От ръководството на детските кухни твърдят, че всички хранителни продукти са доставени със сертификат и при избора на доставчик приоритет е било качеството, а не цената.


Родителите смятат да поставят исканията си на утрешната сесия на Общинския съвет във Варна. Същевременно се чакат и резултатите от пробите на хранителните продукти.


Повече подробности гледайте във видеото.
Репортер: Искра Урумова