Протестът им е заради сменения маршрут на автобус №85

Промяната на маршрута на автобус №85 доведе до бурен протест на столичани. Десетки възмутени граждани се събраха на една от спирките в кв. „Надежда”.


Протестът е по повод новата транспортна схема, която влезе в сила от 1 септември - след пускането на няколко нови метростанции в града. Според хората това затруднява отиването на учениците до училищата в квартала.


„На нас ни се налага да ходим минимум 15 минути пеша до автобусната спирка, за да хванем автобус №85”, възмути се столичанка.


Друг родител пък се оплака, че детето му трябва да ходи около 20 минути пеша през квартала, за да стигне до метрото. Той допълни, че автобусната спирка е била точно пред входа на блока, в който живее.


„Един транспорт, когато се ползва и е натоварена дадена спирка, означава, че той е практичен и удобен за хората. Връзката с Лъвов мост, Сточна гара и кв. „Хаджи Димитър” е много по-бърза, отколкото с трамваите и не е нужно да се прекачвам. Всеки, който иска да ползва метрото, може да го направи на Централна гара, а не принудително да ги довеждат хората до Ломско шосе, за да харчат повече пари за прекачване за две спирки”, заяви пред камерата на Нова телевизия друг столичанин.


Николай Костов от Центъра за градска мобилност се опита да успокои хората.


Протестиращите отвърнаха, че ако проблемът не се реши в най-кратък срок, на 18 октомври ще блокират надлез „Надежда” и ще направят голям протест в пиковия вечерен час между 16 и 20 часа.