От АПИ настояват неподдържането на пътищата да се криминализира

 

Започнаха проверките на фирмите, които ще бъдат ангажирани със зимното почистване на пътищата. От Агенция "Пътна инфраструктура" настояват за законодателни промени, с които да се криминализира неподдържането на пътищата. 
Проверява се дали фирмите имат достатъчни количества пясък сол, луга и техника за почистване. 
 
„Да направим сравнение между фирмите, договорите, които имат с държавата поддържащите фирми и тези, които имат с общините ,защото какво се оказва, имахме примери миналата зима в една пернишка област една фирма е кандидатствала при нас с определен брой машини, материали, луга, пясък и така нататък и се оказва че тя със същите тези фирми, работници и материали, е кандидатствала и е получила договор за поддържане на общинските пътища”, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 
 
При наличие на такива фирми договорите ще бъдат незабавно прекратявани. Резултатите от проверките ще бъдат обобщени в края на октомври. 
 
„Аз отдавна апелирам, че зимното поддържане на пътищата трябва да стане престъпление, за което да се носи наказателна отговорност, тъй като пътищата са все пак стратегически обекти и затварянето на един път води до огромни загуби, до проблеми изобщо на цялата страна и на икономиката”, подчерта инж. Лазар Лазаров, директор на Агенция „Пътна инфраструктура”. 
 
За първа зима ще бъдат поставени снегозащитни съоръжения в участъка Карнобат-Бургас от магистрала Тракия, за да бъде избегнато затварянето при най-малкото количество паднал сняг. 
 
Седем фирми са заявили желание за изграждането на бензиностанции в новия участък от автомагистрала "Тракия" от Стара Загора до пътен възел „Веселиново” при Петолъчката. Инвеститорите са заявили срок за изграждане в рамките на седем седмици.
 
По изчисления на Агенция „Пътна инфраструктура” обектите ще бъдат готови в началото на следващата година.
 
Репортер: Цеца Алексова