Експерти се надяват, че в т. нар. блок "Терес" може да има големи залежи...

България започва проучвания за нефт и газ в южната част на Черно море, близо до морската граница с Турция. Експерти се надяват, че в така наречения блок "Терес" може да има големи залежи. До месец ще започне да се търси инвеститор за проучването.

 
Блокът "Терес" обхваща 4032 км, а залежи се предполага, че може да има на повече от 1500 - 2000 метра дълбочина. 
 
Според експерти условията за проучвателна работа са доста тежки и скъпи, особено на такава дълбочина. За да заработи техниката, сумата може да стигне стотици милиони.
 
"Терес" се намира в непосредствена близост до турския блок, за който само преди дни обявиха, че са открили данни за залежи на нефт и газ.
 
Специалистите обаче все още не могат да прогнозират какви количества може да се добиват оттам, в случай, че предположенията за наличие на нефт или газ се окажат верни.
 
Конкурсът за проучване се пуска без да има конкретно запитване от инвеститор. От енергийното министерство обаче очакват да събудят интерес и от средата на следващата година сондажите да започнат.
 
"Терес" е последният блок, който не е отдаден за проучване на юг. На север, бяло петно остава блокът "Света Марина", за който също започва процедура и конкурс за отдаване на концесия. Така, на практика, цялата ни морска територия ще започне да се проучва за нефт и газ.
 
Репортер: Марина Стоименова