В Пловдив данъкът за колите ще скочи с между 10 и 30 на сто

Общините започват обсъждания на бюджетите си за следващата година. Някои вече обявиха намерение за увеличение.

Община Пловдив готви по-високи налози за гражданите

В Пловдив данъкът за колите ще скочи с между 10 и 30 на сто, в зависимост от автомобила. В същото време местната власт възнамерява да намали такса смет, но не за гражданите, а за фирмите. Сега налогът за тях е 5,5 промила върху данъчната оценка на имота, а собствениците постоянно негодуват, че налогът за отпадъците е непосилен. Той ще бъде намален с половин процент.

 

Собственици на фирми коментираха, че във време на икономическа стагнация това е глътка въздух за бизнеса.

 

Увеличение на някои от местните данъци и такси е възможно и в Монтана. Заради поскъпването на горивата например може да се вдигне такса смет, обясни председателят на общинския съвет Иво Иванов, но уточни, че обсъжданията предстоят.    

Община Кюстендил възнамерява да намали  такса смет за фирмите от 6 на 5, 5 промила. Предвижда се и да отпадне на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване за всички, които декларират в срок, че не използват имотите си.

В момента се изготвят финансовите разчети, които ще покажат необходимо ли е повишаване на местните данъци и такси във Варна. Председателят на местния парламент Николай Апостолов съобщи за Новините на Нова, че нагласата на съветниците засега е да няма увеличение.

В Бургас също не е обсъждана промяна на местните данъци и такси. Без промяна ще са налозите в Благоевград и Петрич. В Банско и Сандански обаче ще изчакат последните финансови разчети в края на месеца, за да решат дали се налага промяна на някои от местните налози.



Подробности по темата ще намерите във видеото.

Репортер: Благой Бекриев