Камерата на Нова ТВ засне ексклузивни кадри от спецакция на Летище София...

Близо 600 килограма дрога на стойност милиони евро са били задържани от началото на годината на Летище София. Става въпрос за всякакви видове наркотик.

Митническите служители обаче обясниха, че през летища и пристанища най-често се прави опит за трафик на кокаин на малки пратки, защото анонимността е по-голяма и това затруднява проследяването и залавянето на получателя или изпращача.

Камерата на Нова ТВ засне ексклузивни кадри от спецакция на Летище София. Властите задържаха трима мъже, в опит да пренесат през аеропорта огромни количества кокаин.

Акцията беше част от демонстрацията, която митническите служители направиха за деца от три столични училища. Освен да станат преки свидетели на операцията, учениците се запознаха и с агент от американската служба за борба с наркотрафика – ДЕА. Всичко обаче започва много по-рано - с историята на Енрике, който е бил специален агент в чужбина, преследващ най-големите трафиканти в Мексико. Един ден, докато е влизал в автомобила си, той е бил отвлечен от петима души. Месец по-късно, властите откриват тялото на енрике камарена.

Така, всяка година в края на октомври, повече от 80 милиона души по целия свят носят червена панделка в негова памет. Като част от тази инициатива, българските ученици влязоха в ролята на агенти за борба с наркотрафика. Желаещи не липсваха.

Все по-честа тенденция е и трафикът на наркотици да става с помощта на интернет - заради анонимността. А изобретателността на трафикантите, оказва се, няма граници.

Подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Яна Николова