"Сините" волейболисти започнаха участието си в Европа с успех с 3:1


Левски стартира с победа участието си в турнира за Купата на европейската конфедерация. "Сините" спечелиха срещу финландския Тампере с 3:1  и очакват с оптимизъм предстоящия реванш следващата сряда. В него важи правилото за златен гейм, а дори ако го загуби, отборът на Мартин Стоев ще продължи в третия по сила турнир в Европа "Чалъндж Къп"

 

За първи път от началото на сезона, Левски бе в пълен състав, в който личаха имената на настоящите национали Валентин и Георги Братоеви и бившите Христо Цветанов и Красимир Гайдарски.

 

Тимът на Мартин Стоев започна убедително мача и поведе с 8 на 1 точки. Първата част бе спечелен с 25 на 16,  а отпускане във втората върна интригата в мача. Геймът бе затворен с 26 на 24, но непостоянството в играта на „сините” продължи и логично Тампере се върна в мача след 25 на 20.  До края на срещата, Левски доминираше изцяло и без проблеми успя да затвори четвъртия гейм с 25 на 16.


"Спечелихме убедително, но въпросът е, че се отпуснахме в третия гейм, който им подарихме. Мисля, че можем да играем още по-добре но е нормално да има непостоянство в играта ни, все пак това ни е първи мач заедно след завръщането на двамата братя. Видяха се и хубави неща в днешния ден. Отборът на Тампере е по-слаб от нас със сигурност" - сподели Мартин Стоев след мача и призна, че е възможно отборът му да загуби умишлено в реванша:

 

"Надяваме се да стигнем колкото е възможно по-надалеч. Имаме два варианта - или да продължим за "Купата на CEV" или да отидем в "Чалъндж къп". Ще преценим какво е по-добро за нас, докъде по-далече можем да стигнем и ще изберем един от двата варианта. Основната ни цел е да стигнем максимално напред поне в един от двата турнира. Ще прегледаме обстойно нещата, ще преценим нашите сили, възможностите на другите отбори и ще решим какво ще правим. Нашият бюджет е най-малкия в Европа със сигурност, но работим сериозно! Работим не само да се представим добре като отбор, а имаме и поставени цели, които са много важни за развитието на тези състезатели в бъдеще" - допълни старши треньорът на "сините".

 

Най-резултатни за успеха бяха Валентин Братоев и Жани Желязков с 17 точки, а Симеон Александров добави 15-ет. Двубоят в зала "Христо Ботев" бе изгледан от националния селекционер на България Камило Плачи.