От бранша предупреждават, че това ще доведе до нови по-високи цени на курсовете

В Новините на Нова вече ви разказахме, че от март следващата година кандидат-шофьорите ще решават теоретичните изпити и по електронен път. Това обаче може да доведе до нови, по-високи цени на курсовете, предупреждават от бранша. Причината е, че  автошколите трябва да си купят таблети, на които да изпитват курсистите.

Денис е зад волана от няколко дни. Успоредно с кормуването, кандидат-шофьорът се готви и за предстоящите листовки. Смята, че решаването им на таблет значително ще го улесни при решаването на въпросите.

„Така ще се елиминира варианта да сбъркаш някой хикс и верен отговор да се окаже неверен”, на мнение е Денис и допълва, че според него и сега преписването е невъзможно, тъй като има камери.

Първоначално автошколите трябва да подготвят таблети само за една четвърт от курсистите във всяка група. Листовките ще се решават изцяло електронно едва през 2016-та година. Дотогава курсистите ще могат да избират дали да попълват тестовете на хартия или на таблет, като проверката и при двата варианта ще става чрез електронно сканиране на отговорите. Въпросите ще са еднакви и в двата случая, а решаването им ще се следи от камери.

Според министърът на транспорта Ивайло Московски три години е оптималният срок, в който автошколите трябва да напаснат своята система, така че изпитите да се провеждат напълно електронно.

От бранша приемат промените, но са категорични, че инвестициите в новите устройства ще оскъпят курсовете.

„Единственото, което ще се промени е цената, иначе има гратисен период – ще успеем да се подготвим, но смятам, че за някои от курсистите ще е трудно да се справят”, обясни автоинструкторът Димитър Димитров.

От своя страна, автоинструкторите настояват и за повече практически часове за курсистите.

Младите водачи ще могат да държат практически изпити вече и извън областните градове.

Репортер: Георги Георгиев