Това е приблизителната цена за покупка на самолетни билети за командировки за следващите 2 години

Икономическото министерство се готви да сключи договор за покупка на самолетни билети за командировки на служителите си. Обществената поръчка е за над 1 300 000 лева и ще важи две години. От ведомството отсега пресмятат, че служителите им ще трябва да пътуват до дестинации като Хавана, Сао Пауло, Шанхай, Лос Анджелис и още над 50 града из целия свят.
 
Във ведомството на Делян Добрев са пресметнали, че годишно разходите им за самолетни билети надхвърлят 600 хиляди лева.

В обществената поръчка са описани всички дестинации, до които се смята, че служители на министерството ще трябва да пътуват. Над 80% от командировките били до Брюксел, но в списъка присъстват и доста екзотични градове като Казабланка, където се оказва, че има търговски представител на България.

Търговските представители на страната ни се командироват заедно със семействата си за срок от четири години. Всяка година обаче те имат право да се върнат за малко в България. Самолетните им билети се поемат от министерството. Освен това, от ведомството ни обясниха, че разходи за самолет се налагат и за почти всички туристически изложения, в които участва страната ни. Така или иначе, милион и триста хиляди лева бил максималния допустим разход за следващите две години.

При поръчка, фирмата, която сключи договор, ще трябва да предлага три варианта за самолетен билет. За да си гарантират, че няма да получат завишени цени, в министерството за първи път ще разчитат на електронна система, която ще праща данните от проучването на цените едновременно на туристическата фирма и на ведомство.