Това сочат резултатите от електротехническата експертиза

Взривът на трафопоста в Бургас е предизвикан от къси съединения в намотките на трансформатора. Това сочат резултатите от електротехническата експертиза, съобщиха за Новините на нова от Окръжната прокуратура в града.

Според физико-химическата експертиза маслото в трансформатора е достигнало температура от 600 градуса и кипенето е сред причините за инцидента.

Служителите на EVN, работили в трафопоста в нощта на експлозията, не са били под въздействието на алкохол, показват резултатите от кръвните проби. Все още се чакат резултатите от пробите за наркотици.

Собствениците на най-пострадалите апартаменти от блока, чийто трафопост се взриви, все още не знаят дали ще се върнат в домовете си през зимата. В момента те са настанени в общински жилища.
Строителни работници, наети от EVN, започнаха укрепване на сградата. Хората обаче не са информирани какво точно се прави.

Сменени са само счупените стъкла на общите помещения. Не е започнал ремонт и в засегнатите магазини. Така някои от хората все още са без препитание.

Собствениците на най-пострадалите апартаменти нямат представа дали и кога ще получат обезщетения за унищожените мебели и техника.

От общината обясняват ,че очакват следващата седмица да получат проект за конструктивно възстановяване на сградата. И изразяват надежда, че собствениците на апартаментите ще могат да посрещнат Нова година в домовете си.

Репортер: Цеца Алексова