Новоизбраният член на КС коментира сигналите срещу нея

Скандалът около новоизбрания член на Конституционния съд Венета Марковска се разраства. След като от Европейската комисия разкритикуваха провеждането на избора, представители на всички власти у нас също решиха да вземат отношение по въпроса.

 
Правосъдният министър Диана Ковачева не видя нищо притеснително в думите на говорителя на ЕК Оливие Баи.
 
„Не видях конкретно казване, че ще има междинен доклад. Смятам, че напомнянето за днешната процедура е във връзка с процедурата за избор на главен прокурор”, коментира министърът.
 
Самата Марковска пожела да говори пред депутатите, които я избраха. Подобно изслушване на вече избран член е безпрецедентно. Затова от управляващата партия, с чиито гласове Марковска зае поста, предпочетоха да не го наричат "изслушване", а „изявление пред правната комисия”.
 
Марковска представи удостоверения, че срещу нея няма сигнали, оплаквания или досъдебни производства във връзка с работата й като съдия.
 
Тя обясни и че няма общи имоти със споменатия в сигналите срещу нея Георги Георгиев. Отрече да е въздействала върху някой в системата на МВР, за да бъдат уволнени полицаите, арестували същия този мъж. Преди време вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди , че среща между Марковска и негов заместник е имало.
 
Никой не лъже, нито Цветанов, нито аз лъжа. Не съм била на среща по повод на инцидента с Георги Георгиев”, коментира съдията.
Тя обаче призна, че синът й има участие във фирма, заедно с Георгиев. Призна още, че служебната карта, намерена в колата му при ареста на Георгиев, действително е нейна.
 
„По една нелепа случайност, което може би звучи наивно, просто аз съм изтървала на празненство на познати чантичката си с документи, която той е следвало да ми предаде”, обясни Марковска.
 
Репортер: Марина Стоименова