До дни ще бъде свикан отраслов съвет

Синдикатите ще търсят варианти да се удовлетворят исканията на лекарите от кръвните центрове, след като вчера 38 медици от центъра във Варна подадоха молби за напускане. Причини за недоволството им са ниското заплащане и лошите условия на труд.

Според синдикалистите има опасност медиците от кръвните центрове в Плевен, Пловдив и София да последват примера на колегите си. Затова до дни ще бъде свикан отраслов съвет, на който да се обсъдят решения за кризата с масовите оставки.

От КНСБ смятат, че ще са необходими между 3 и 5 милиона лева за увеличение на заплатите на работещите в кръвните центрове.

"Те бяха лъгани, че с 20% ще бъдат вдигнати заплатите от септември, после от октомври, после от ноември. Сега няма да е с тези проценти. Това говори за несериозно отношение. Съзнавам, че става дума за пари, но все пак отговорността е на държавата, защото те са на държания бюджет и е нелепо да не могат да отделят от 3 до 5 милиона лева при положение, че става дума за нещо толкова отговорно", заяви д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова отправи апел към колегите си от кръвния център във Варна да преосмислят решението си за напускане. Според Десислава Атанасова е въпрос на национална сигурност в страната да има достатъчно кръв и кръвни продукти. Но призна, че липсата на кадри в здравеопазването се дължи на ниските възнаграждения.

"Давам си сметка, че 17-18% никак не са много. Надявам се, че следващата година чрез различни структурни промени в Министерството на здравеопазването ще можем да осигурим още едно увеличение, но в момента и до края на годината това са възможностите”, заяви Десислава Атанасова.