Това показват изчисленията на Световната банка

Правителството все още не е изчислило дали ще има коледни надбавки за пенсионерите. Стана ясно обаче, че и да има пари, то няма да са за всички.


За Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов обясни, че на допълнителни пари могат да разчитат само хората с най-ниски пенсии.


В същото време от Световната банка предупредиха, че ако страната ни не предприеме сериозни мерки работната ръка ще намалее наполовина през следващите 40 години.


Оказва се, че страната ни е рекордьор в класацията за най-бързо намаляване на хората в работоспособна възраст.


Сметките на Световната банка показват, че след 15 години работещите ще са с 20% по-малко отколкото днес и така до 2050 г., когато икономиката ни ще може да разчита на едва 50% от работещите към днешна дата.


За да се избегне този срив страната ни трябва да увеличава производителността на труда с над 5 на сто годишно.


„Това не са предсказания. Това е математика. Въпросът е колко страшно е това. Може ли да се справите с този проблем. Всъщност, ако вече сте направили всички нужни реформи и трябва да увеличавате производителността си на труд - наистина ще е плашещо. Но в България има какво да се направи”, твърди Питър Харолд, регионален директор на Световната банка.


От СБ отчитат също, че пенсиите и социалните плащания не могат да се намалят. Остава да се търси вариант тези разходи да станат по-ефективни.


Това от една страна може да стане като се увеличават възрастта и стажа за пенсиониране, нараства производителността на труда и се подобри енергийната ефективност.


Според финансовия министър Симеон Дянков у нас трябва да се помисли за промяна на формулата по която се определя пенсията - ако след навършване на пенсионна възраст работника остане на служба да взима значително по-висока пенсия. В същото време финансовия министър отхвърли тезата, че всеки иска да се пенсионира по-рано и я определи като мит.


„Анализите показват, че мнозинството от българите всъщност биха искали да работят при положение, че получават по-високи доходи и в по-висока възраст”, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.


Иначе Дянков се похвали, че скоро ще достигнем нивото но доходите в Гърция. „В следващите 4-5 години средния българин ще е по-богат от средния грък”, категоричен бе Дянков.


Повече по темата може да гледате във видеото.