Ситуацията в Сирия отприщи бежанска вълна, която не подмина и България

 

 
 
Ситуацията в Сирия отприщи бежанска вълна, която не подмина и България. По неофициални данни 350 са вече  сирийците, потърсили по-добро бъдеще у нас. 
 
Вече втора година Сирия означава война, смърт и разрушение. Не така стоят нещата за малкия Нажд. Дома си той свързва основно със загубата на един близък приятел – плюшения тигър Намур. Срещаме се със семейството на момчето четири месеца, след като е пристигнало в България.
 
Бащата на Нажд разказва, че в бързината забравили плюшеното тигърче. Детето плакало два дни, докато не му купили ново тигърче, което да прилича досущ на стария му приятел.
 
В историята на забравената плюшена играчка се отразява съдбата на това сирийско семейство. Програмистът Фаиз и инженерът Амина напускат любимата си страна, защото искат на всяка цена да предпазят децата си.
 
„Не се чувствахме сигурни там, страх ни беше за малките, снайперистите и танковете бяха навсякъде. В магазините липсваше мляко, виждате, че имаме малко бебе, нямаше и памперси, храна”, разказва Амина.
 
„Понякога виждахме, че самолетите бомбардират съвсем хаотично. Те не различаваха кой е привърженик и кой е против режима, затова решихме да напуснем Сирия и да живеем на някое сигурно и спокойно място”, допълва историята Фаиз.
 
Въпреки езиковата бариера, семейството се опитва да подреди живота си в България. Не могат обаче да забравят дома. Сирия е все още жива – в тревогите, в разговорите им, в надеждите един ден да се завърнат там.
 
Когато нещата се оправят, искаме да се върнем. В Сирия са нашите спомени, нашият дом, нашето семейство”, твърдо решено е семейството.
 
„България е хубава страна. Сигурни сме, че много хора искат да живеят тук. Въпреки всичко обаче, ние милеем за нашата родина”, допълва Фаиз.
 
Амина и Фаиз се надяват режимът да се промени, а международната общност да им обърне по-сериозно внимание. Не се отчайват. Може би точно затова в разгара на войната кръщават бебето си на древногръцката богиня Луна – символ на светлината.
 
Гледайте повече във видеото.
 
Репортер: Марина Цекова