Отпадат наказанията „преместване в друго училище” и „последно предупреждение” за децата до 11 години

 

 
 
Нови правила за учениците до 4-ти клас приеха депутатите от образователната комисия в парламента. Децата в началното училище вече няма да бъдат наказвани при лошо поведение в час.  Учениците до трети клас пък няма да повтарят учебната година, ако успехът им не е добър. 
 
Когато ученикът пречи на провеждането на часа той вече няма да бъде гонен от клас. Промяната ще важи само за учениците до 4-ти клас.
 
„Въпросът, който се задава, включително и от директорите, и от учителите, е „Какво правим с това малко дете, когато го отстраним от час?”. Така че наблягаме повече на превантивната дейност на работата заедно с родителите”, обясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.
 
Но има и учители, които имат и друго мнение. Според тях, ако се премахне тази мярка, се намаляват възможностите им за контрол на по-непослушните деца. 
 
„По принцип гоненото от час не е мярката, която би довела до коригиране на поведението и мисля, че малко колеги прибягват до такава мярка, но има един момент, в който по никакъв друг начин не може да се постъпи, защото освен един ученик има още 20 ученика”, на мнение е началният учител Гергана Шантова. 
 
Според педагози в тази възраст децата с лоша дисциплина са много по-малко, отколкото в горните класове. 
 
И още една промяна - отпадат наказанията „преместване в друго училище” и „последно предупреждение” за децата до 11 години. 
 
„Това е една възможност за дисциплиниращ ефект за всеки един ученик без значение неговата възраст, така че тази мярка, която са приели е момент, който може би отново трябва да помислят”, коментира помощник-директорът в 73-то СОУ – Соня Вучкова.  
 
Наказани ученици в начален етап няма да има и ако са облечени с неподходящи дрехи за училище. 
 
Репортер: Мария Димитрова