Настроенията в бранша били доста крайни

„Забраната за пушене на закрито постла червен килим на корупцията”, заяви Кремена Халваджиян в „Здравей, България”. „Пита се: „Сега да пишем ли актче или ще дадете 100 лева”.

 

По думите й е огромно постижение, че браншовите организации са се обединили.

 

„Стиснахме си ръцете около това, че не искаме забраната да отпадне само след 22:00 часа. Истината е, че хората по-малко ще се откажат да ходят по клубове, отколкото по барове и ресторанти”.

 

Настроенията в бранша били доста крайни.

 

„Хората искат да въведат масово неподчинение от 15 декември, което говори за ситуация, която е докарала хората до ръба на фалит, до затварянето на заведения”, заяви Халваджиян.

 

Според социолога Мира Радева загубите от тютюнопушене като средства за здравеопазване са много по-високи от загубите на ресторантьорите.

 

„В България, а вероятно и в повечето посткомунистически страни, всички се втурнаха към услугите, на всеки ъгъл се отваряха капанчета. Сега, когато има икономическа криза, голяма част от този бранш разбира, че е инвестирал парите си не както трябва. В този момент забраната за пушене се оказва препъни камък”, заяви Мира Радева.

 

Повече по темата гледайте във видеото