До дни от партията ще предложат нови правила и ще ги съгласуват с останалите парламентарни групи

След като две от кандидатурите, предложени от сините, се провалиха, партията реши да се застрахова и най-вероятно няма да издигне нов кандидат за конституционен съдия.


За да се включи отново в надпреварата СДС постави условие – механизмът за издигане и подбор на нови имена за поста да се промени.

 

До дни от партията ще предложат нови правила и ще ги съгласуват с останалите парламентарни групи.


„Да издигнеш кандидатура в тази замърсена среда не е проява на слабост. Който и да бъде издигнат, да ми прости Господ, и светец да издигнем, той ще бъде омаскарен по същия начин. Трябва да се промени механизма и тези, които тайничко от ъгъла правят компромати да излязат на светло. Явно да предложиш безспорен професионалист за такъв не е пост не е изгоден за тези среди, които никога не са преставали с компромати и задкулисно не спират да омаскаряват хората”, обясни председателят на СДС Емил Кабаиванов.


Според независимият Яне Янев Гугушева не трябва да бъде изслушвана, а трябва да бъде разследвана. „Може от Брюксел отново с основание да кажат - първи път - двойка, втори път - лош едно, сега ако се даде трети път да отидат на изпит от СДС, може да помислят, че са от ТВУ”, допълни още Янев.


„Конституционния съд го направиха смешен. Те направиха на смешна държавността в България - ГЕРБ със своите процедури, договорки, сделки. За какво да участваме в този водевил, който е предрешен предварително. Срамна работа!”, заяви председателя на „Коалиция за България” Сергей Станишев.


От своя страна председателя на ГЕРБ Красимир Велчев обясни, че следва стартиране на нова процедура и в нея СДС няма да издигнат кандидатура. Всяка една от партиите в парламента може да номинира, същи и независимите депутати.
„Ако никой не издигне своя кандидатура, естествено, че ние ще издигнем”, допълни Велчев.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.

 

Репортери: Георги Георгиев и Мария Цънцарова